Stavljanje u promet vina, voćnog vina, vinskog i voćnog octa
Zaprimanje zahtjeva za izdavanje Rješenja za stavljanje proizvoda u promet i preuzimanje uzorka
-
Zahtjevi za izdavanje rješenja o stavljanju u promet mošta, vina i drugih proizvoda od grožđa i vina, voćnih vina, vinskog, i voćnog octa dostavljaju se osobno, e-mailom ili poštom.
Podnositelj zahtjeva mora posjedovati Rješenje o minimalno tehničko-tehnološkim uvjetima za proizvodnju vina i voćnih vina, te prodaju vina, drugih proizvoda od grožđa i vina, i voćnih vina izdano od Ministarstva poljoprivrede.
Podnositelj zahtjeva mora biti pri Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju upisan u Vinogradarski registar, te imati uredno prijavljene obvezne izjave, Izjavu o berbi, Izjavu o proizvodnji, i Izjavu o zalihama proizvoda koji se nalaze u vlasništvu podnositelja zahtjeva.
Podnositelj zahtjeva dostavlja propisno označen uzorak koji mora biti pripremljen za tržište.
Uzorak vina ili voćnog vina čine četiri (4) boce uzorka zapremnine minimalno 0,75 L:
- Za fizikalno-kemijske analize, dvije (2) boce uzorka zapremnine minimalno 0,75 L.
- Za organoleptičko ocjenjivanje, dvije (2) boce uzorka zapremnine minimalno 0,75 L.
U slučaju da je zapremina boca manja od 0,75 L ukupna količina uzorka ne može biti manja od 3 L (npr. ako je zapremina boca 0,375 L potrebno je dostaviti 8 boca uzorka).
Uzorak vinskog i voćnog octa čine:
- 2 istovjetne jedinice proizvoda volumena 0,5 L.
- Ako je proizvod u ambalaži drugačije zapremnine, ukupan volumen proizvoda mora biti najmanje 1 L.
Više informacija dostupno je u Pravilniku o uvjetima analize mošta, vina, drugih proizvoda od grožđa i vina te voćnih vina i drugih proizvoda na bazi voćnih vina (NN 102/04, 64/05) i Pravilniku o vinskom i voćnom octu (NN 121/05, 53/06, 26/11).
Uzorke je moguće dostaviti osobno, poštom (kurirska dostava), ili djelatnik Zavoda uzima/preuzima uzorak kod proizvođača po zaprimljenom zahtjevu, i pri tome izdaje potvrdu o uzetim/preuzetim uzorcima.
-
Preuzimanje obrasca:
-
Uzorak vina ili kojeg drugog proizvoda, mora predstavljati prosječan uzorak cjelokupne količine proizvoda za koji se podnosi zahtjev za izdavanje Rješenja za promet.
U slučaju potrebe za pojašnjenjem načina uzorkovanja i pripreme prosječnog uzorka slobodni ste kontaktirati nas putem telefona ili e-maila.
Tel.: 01 4629 220 (Darko Cenbauer, dipl. ing.); 01 4629 219 (Mirko Batušić, dipl. ing.)
Izdavanje Rješenja i pripadajućih markica
-
Zahtjev za izdavanje Rješenja i uzorke zaprimaju ovlaštene osobe u Odjelu za promet proizvoda. Temeljem ocjene zahtjeva sukladno ZOV-u i ZUP-u, uzorku se dodjeljuje jedinstvena oznaka. Slijedi distribucija uzoraka u laboratorije za fizikalno kemijsko i senzorno ispitivanje, te u arhivu.
Nakon provedenog ispitivanja, utvrđivanja sukladnosti proizvoda sa zahtjevima Zakona o vinu i pratećih Pravilnika, a temeljem odredbi Zakona o vinu i Zakona o općem upravnom postupku Centar izdaje odgovarajuće Rješenje po traženom zahtjevu stranke. Uz rješenje o stavljanju proizvoda kao u promet, Centar izdaje markice kojima će proizvod u prometu biti označen.
-
Preuzimanje obrasca:
Postupak certifikacije vina sa zaštićenim oznakama izvornosti (dobivanje rješenja za puštanje vina sa zaštićenom oznakom izvornosti u promet)
-
Proizvođač koji želi ishoditi rješenje (certifikat) za stavljanje vina s oznakom izvornosti u promet, sukladno odredbama Zakona o vinu, dužan je do 15. siječnja svake godine putem obrasca „Izjava o proizvodnji“ Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) iskazati svoju namjeru proizvodnje vina sa ZOI u narednoj vinskoj godini. Certifikacijsko tijelo standardnim pismom na obrascu OB-01/7 obavještava sve proizvođače koji su u APPRRR-u iskazali namjeru proizvodnje vina s oznakom izvornosti o namjeri provedbe postupka stručne kontrole kod proizvođača.
Postupak cerifikacije vina sa zaštićenom oznakom izvornosti Certifikacijsko tijelo provodi prema važećim dokumentima sustava upravljanja prema normi HR EN ISO/IEC 17065:2013.
- Pravila za certificiranje vina sa zaštićenom oznakom izvornosti; PR-01/7
- Certifikacijska shema; CS-01/7
- Pravila za postupanje s prizivima i prigovorima; PR-02/7
Postupak akreditacije prema normi HRN EN ISO/IEC 17065:2013 u Zavodu za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo nakon provedene ocjene dokumentacije i ocjene na licu mjesta, završen je u lipnju 2018. te je Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Zavod za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo akreditiran za postupak certifikacije vina oznakom izvornosti prema normi HRN EN ISO/IEC 17065:2013.
-
Preuzimanje dokumentacije:
Izdavanje Certifikata za izvoz vina u treće zemlje
-
Dostava: Osobno, Email, Pošta
-
Preuzimanje obrasca:
Dodatni postupci
Izmjena Rješenja
-
Zahtjevu se prilažu slijedeći dokumenti:
- Markice za povrat.
Dostava: Osobno, Email, Pošta
-
Preuzimanje obrasca:
Komercijalna djelatnost
Komercijalni uzorci
-
Podnositelj zahtjeva dostavlja uzorak:
- zapremnine 0,75 L
Dostava: Osobno, Email, Pošta
-
Preuzimanje obrasca: