• Mapa weba
  • English

logo


  • Naslovnica
  • o Centru
    • Ostvarivanje prava na pristup informacijama
    • Osnivanje, zakonski akti i djelatnosti
    • Ustrojstvo
    • Sjedište i kontakti
    • Vizija – Misija – Ciljevi
    • Kvalifikacijska struktura zaposlenika
    • Godišnja izvješća i planovi rada
    • Cjenici
  • Ustrojstvene jedinice
    • Ured ravnatelja
    • Zavod za zaštitu bilja
    • Zavod za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo
    • Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo
    • Zavod za voćarstvo i povrćarstvo
    • Zavod za tlo
  • Vijesti
  • Javna nabava
  • Publikacije
    • Zavod za zaštitu bilja
    • Zavod za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo
    • Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo
    • Zavod za voćarstvo i povrćarstvo
    • Zavod za tlo
  • Obrasci
    • Zavod za zaštitu bilja
    • Zavod za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo
    • Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo
    • Zavod za tlo
  • Kontakti
  • eng


Zavod za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo – Procesi Zavoda

Stavljanje u promet vina, voćnog vina, vinskog i voćnog octa

Zaprimanje zahtjeva za izdavanje Rješenja za stavljanje proizvoda u promet i preuzimanje uzorka

  • Opis postupka
  • Obrasci
  • Uzorak
  • Zahtjevi za izdavanje rješenja o stavljanju u promet mošta, vina i drugih proizvoda od grožđa i vina, voćnih vina, vinskog, i voćnog octa dostavljaju se osobno, e-mailom ili poštom.

    Podnositelj zahtjeva mora posjedovati Rješenje o minimalno tehničko-tehnološkim uvjetima za proizvodnju vina i voćnih vina, te prodaju vina, drugih proizvoda od grožđa i vina, i voćnih vina izdano od Ministarstva poljoprivrede.

    Podnositelj zahtjeva mora biti pri Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju upisan u Vinogradarski registar, te imati uredno prijavljene obvezne izjave, Izjavu o berbi, Izjavu o proizvodnji, i Izjavu o zalihama proizvoda koji se nalaze u vlasništvu podnositelja zahtjeva.

    Podnositelj zahtjeva dostavlja propisno označen uzorak koji mora biti pripremljen za tržište.

    Uzorak vina ili voćnog vina čine četiri (4) boce uzorka  zapremnine minimalno 0,75 L:

    • Za fizikalno-kemijske analize, dvije (2) boce uzorka zapremnine minimalno 0,75 L.
    • Za organoleptičko ocjenjivanje,  dvije (2) boce uzorka zapremnine minimalno 0,75 L.

    U slučaju da je zapremina boca manja od 0,75 L ukupna količina uzorka ne može biti manja od 3 L (npr. ako je zapremina boca 0,375 L potrebno je dostaviti 8 boca uzorka).

    Uzorak vinskog i voćnog octa čine:

    • 2 istovjetne jedinice proizvoda volumena 0,5 L.
    • Ako je proizvod u ambalaži drugačije zapremnine, ukupan volumen proizvoda mora biti najmanje 1 L.

    Više informacija dostupno je u Pravilniku o uvjetima analize mošta, vina, drugih proizvoda od grožđa i vina te voćnih vina i drugih proizvoda na bazi voćnih vina (NN 102/04, 64/05) i Pravilniku o vinskom i voćnom octu (NN 121/05, 53/06, 26/11).

    Uzorke je moguće dostaviti osobno, poštom (kurirska dostava), ili djelatnik Zavoda uzima/preuzima uzorak kod proizvođača po zaprimljenom zahtjevu, i pri tome izdaje potvrdu o uzetim/preuzetim uzorcima.

  • Preuzimanje obrasca:

    • 1_Zahtjev-za-stavljanje-na-trziste-vina-sa-ZOI;
    • 2_Zahtjev-za-stavljanje-na-trziste-sortnog-vina;
    • 3_Zahtjev-za-stavljanje-na-trziste-vina_bez-ZOI;
    • 4_Zahtjev-za-stavljanje-na-trziste-vocnog-vina
    • 5_Zahtjev-za-izdavanje-rješenja-za-stavljanje-vina-na-tržište (do berbe 2012.)
  • Uzorak vina ili kojeg drugog proizvoda, mora predstavljati prosječan uzorak cjelokupne količine  proizvoda za koji se podnosi zahtjev za izdavanje Rješenja za promet.

    U slučaju potrebe za pojašnjenjem načina uzorkovanja i pripreme prosječnog uzorka slobodni ste kontaktirati nas putem telefona ili e-maila.

    Tel.: 01 4629 220 (Darko Cenbauer, dipl. ing.); 01 4629 219 (Mirko Batušić, dipl. ing.)

    e-mail: darko.cenbauer@hcphs.hr; mirko.batusic@hcphs.hr

Izdavanje Rješenja i pripadajućih markica

  • Opis postupka
  • Obrasci
  • Zahtjev za izdavanje Rješenja i uzorke zaprimaju ovlaštene osobe u Odjelu za promet proizvoda. Temeljem ocjene zahtjeva sukladno ZOV-u i ZUP-u, uzorku se dodjeljuje jedinstvena oznaka. Slijedi distribucija uzoraka u laboratorije za fizikalno kemijsko i senzorno ispitivanje, te u arhivu.

    Nakon provedenog ispitivanja, utvrđivanja sukladnosti proizvoda sa zahtjevima Zakona o vinu i pratećih Pravilnika, a temeljem odredbi Zakona o vinu i Zakona o općem upravnom postupku Centar izdaje odgovarajuće Rješenje po traženom zahtjevu stranke. Uz rješenje o stavljanju proizvoda kao u promet, Centar izdaje markice kojima će proizvod u prometu biti označen.

  • Preuzimanje obrasca:

    • 6_Zahtjev-za-izmjenu-Rjesenja;
    • 7_Izjava-o-prihvacanju-kategorije-kakvoce
    • 8_Zahtjev-za obustavu-upravnog-postupka

Postupak certifikacije vina sa zaštićenim oznakama izvornosti (dobivanje rješenja za puštanje vina sa zaštićenom oznakom izvornosti u promet)

  • Opis postupka
  • Dokumentacija
  • Proizvođač koji želi ishoditi rješenje (certifikat) za stavljanje vina s oznakom izvornosti u promet, sukladno odredbama Zakona o vinu, dužan je do 15. siječnja svake godine putem obrasca „Izjava o proizvodnji“ Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) iskazati svoju namjeru proizvodnje vina sa ZOI u narednoj vinskoj godini. Certifikacijsko tijelo standardnim pismom na obrascu OB-01/7 obavještava sve proizvođače koji su u APPRRR-u iskazali namjeru proizvodnje vina s oznakom izvornosti o namjeri provedbe postupka stručne kontrole kod proizvođača.

    Postupak cerifikacije vina sa zaštićenom oznakom izvornosti Certifikacijsko tijelo provodi prema važećim dokumentima sustava upravljanja prema normi HR EN ISO/IEC 17065:2013.

    • Pravila za certificiranje vina sa zaštićenom oznakom izvornosti; PR-01/7
    • Certifikacijska shema; CS-01/7
    • Pravila za postupanje s prizivima i prigovorima; PR-02/7

    Postupak akreditacije prema normi HRN EN ISO/IEC 17065:2013 u Zavodu za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo nakon provedene ocjene dokumentacije i ocjene na licu mjesta, završen je u lipnju 2018. te je Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Zavod za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo akreditiran za postupak certifikacije vina oznakom izvornosti prema normi HRN EN ISO/IEC 17065:2013.

  • Preuzimanje dokumentacije:

    • Pravila za certificiranje vina sa zaštićenom oznakom izvornosti; PR-01/7
    • Certifikacijska shema; CS-01/7
    • Pravila za postupanje s prizivima i prigovorima; PR-02/7

Izdavanje Certifikata za izvoz vina u treće zemlje

  • Opis postupka
  • Obrasci
  •  

    Dostava: Osobno, Email, Pošta

  • Preuzimanje obrasca:

    • 9_Zahtjev-za-izdavanje-certifikata-za-izvoz-vina-u-trece-zemlje

Dodatni postupci

Izmjena Rješenja

  • Opis postupka
  • Obrasci
  • Zahtjevu se prilažu slijedeći dokumenti:

    • Markice za povrat.

    Dostava: Osobno, Email, Pošta

  • Preuzimanje obrasca:

    • 6_Zahtjev-za-izmjenu-Rješenja-za-stavljanje-na-tržište-vina

Komercijalna djelatnost

Komercijalni uzorci

  • Opis postupka
  • Obrasci
  • Podnositelj zahtjeva dostavlja uzorak:

    • zapremnine 0,75 L

    Dostava: Osobno, Email, Pošta

  • Preuzimanje obrasca:

    • Zahtjev za fizikalno kemijsku analizu proizvoda za osobne potrebe HAPIH PDF
    • Zahtjev za fizikalno kemijsku analizu proizvoda za osobne potrebe HAPIH DOC
    • Zahtjev za fizikalno kemijsku analizu octa (za osobne potrebe) PDF
    • Zahtjev za fizikalno kemijsku analizu octa (za osobne potrebe) DOC
  • eZavod

Zavod za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo

ZVV
ISO9001

  • Sjedište i kontakti
  • Povijest
  • Procesi Zavoda
  • Djelatnosti
  • Propisi
  • Publikacije
  • Životopisi i bibliografija
  • Anketa korisnika
  • Projekti

Vijesti

Obavijest vinogradarima i vinarima
09. April, 2018.
Objavljen Pravilnik o službenim kontrolama grožđa, mošta, vina, voćnih vina i aromatiziranih proizvoda od vina
28. March, 2018.
Obavijest o izmjenama Pravilnika o registru vinograda
28. December, 2017.
Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo pokrenuo aplikaciju e-Zavod
20. November, 2017.
Od 1. siječnja primjenjuje se novi Zakon o upravnim pristojbama o primjeni predmetnih oslobođenja
29. December, 2016.
Arhiva vijesti


Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo od 1. siječnja 2019. godine nastavlja s radom pod nazivom Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Ulaz na staru web stranicu
 

HAPIH-logo-boja

 

Croatian Center for Agriculture, Food and Rural Affairs from 1 January 2019 is working under new name Croatian Agency for Agriculture and Food.

Enter old site